Voor wie?
Het 5-gesprekkenmodel vanuit Link@work kan ingezet worden voor iedereen die belemmeringen ondervindt in het dagelijks leven en op zoek is naar de manier waarop hij of zij meer het heft in eigen handen kan nemen.
Waarom bieden wij dit aan?
Wij hebben gemerkt dat veel werknemers en werkgevers worstelen met de wijze waarop zij om kunnen gaan met (dreigend) verzuim. Het kan zijn dat de werknemer niet lekker in zijn vel zit door iets wat hij of zij meemaakt. Dit heeft dan zijn weerslag op de werkplek. Ze willen hun situatie positief beïnvloeden, maar weten vaak niet goed hoe ze dit kunnen doen.
Wat houdt het 5 gesprekken model in?
Het 5-gesprekken model is gebaseerd op ontwikkelingsgericht coachen dat erop gericht is om mensen meer regie over hun eigen leven (terug) te laten nemen en bewuster keuzes te maken. We voeren 5 gesprekken waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen.
Hoe gaan jullie te werk?
Situatieschets
Eerste inzet is gericht op het helder krijgen van de problematiek die speelt. De huidige situatie zal uitgevraagd worden en we zullen we nagaan op welke levensgebieden de problematiek betrekking heeft. We nemen tijd en ruimte voor het verhaal van de werknemer en het gevoel dat overheerst.
Uiteraard nemen wij hier het beeld van de werkgever over de situatie ook mee.
Doelen stellen
We vragen bij werkgever en werknemer uit wat de meest wenselijke situatie is en in hoeverre deze haalbaar lijkt. We bespreken waar de prioriteiten liggen en stellen concrete doelen.
Zelfsturing
We kijken hoe de werknemer zichzelf stuurt in het omgaan met problemen, uitdagingen en beperkingen. We leren de werknemer vaardiger te worden in het oplossen hiervan. Daarnaast komt het omgaan met emoties aan bod. We bespreken de elementen waar de persoon zelf invloed op uit kan oefenen.
Identiteit
We kijken samen naar het voorkeursgedrag van de werknemer en wat dit hem/haar oplevert. We bespreken wat maakt dat deze persoon juist nu tegen dit probleem aan loopt. We kijken of er een relatie is met vraagstukken vanuit een levensfase (bijvoorbeeld: overgangsklachten of een gezinsleven starten) of veel voorkomende gevolgen vanuit specifieke life events (scheiding, overlijden dierbare, ziekte en/of verlies van werk).
En verder?
Vijf gesprekken zijn vaak niet voldoende om te komen tot het volledig behalen van alle doelen. Meestal kan de persoon hier wel zelf verder mee aan de slag. Soms is de inzet van een aanvullende coaching gewenst, bijvoorbeeld omdat er veel gebeurd is of omdat iemand nog veel moet leren over zelfsturing.
Soms is het eigen werk niet meer vanzelfsprekend en kan gedacht worden aan outplacement. We zullen gezamenlijk overleggen hoe deze aanvulling er uit ziet en wat wij hierin kunnen bieden.
Wat onze werkgevers zeggen.
Inge is een prettig persoon om mee samen te werken. Haar no-nonsense aanpak kenmerkt zich door kundigheid, servicegerichtheid en betrouwbaarheid.
De coach van Link@work heeft aandacht voor de medewerker en ondersteunt deze positief middels gesprekken en opdrachten. Tegelijk houdt zij het resultaat voor ogen, waardoor de medewerker weer snel en effectief op de werkvloer aanwezig kan zijn. Wij bevelen Link@work dan ook aan bij andere bedrijven.