Wat wordt bedoeld met spoor 2?
Er is sprake van reïntegratie spoor 2 wanneer uit arbeidsdeskundig onderzoek blijkt dat een zieke werknemer dient te gaan zoeken naar werk buiten eigen werkgever. De werknemer is dan meestal langer dan een jaar ziek en de verwachting van de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige is dat de werknemer niet binnen afzienbare tijd terug kan keren in eigen of ander werk bij de eigen werkgever.
Hoe ziet een 2e spoor traject er bij Link@work uit?
Een tweede spoor traject bij Link@work bevat de volgende modules:
Loslaten van het oude werk en de huidige werkgever.
We bespreken met de werknemer het verlies aan gezondheid in combinatie met het niet meer kunnen uitvoeren van het eigen werk en wat dit met hem/haar doet. We gaan na wat er nodig is om het oude werk los te laten en coachen de persoon in het zetten van deze stappen.
Loopbaan oriëntatie en opstellen zoekprofiel
In deze module zetten we diverse middelen in om na te gaan welke functies en beroepen (nog) wel bij een persoon passen en waar zijn/haar interesses liggen. We maken gebruik van loopbaanvragenlijsten, loopbaanspellen en we voeren loopbaangesprekken. Vervolgens maken we de koppeling naar de arbeidsmarkt met de vraag: ‘Welke van de geformuleerde functies zijn kansrijk op de arbeidsmarkt?’. We bespreken op welke wijze de werknemer zich dient te ontwikkeling om kans te maken op deze functies.
Sollicitatievaardigheden
In het traject is er aandacht voor het vergroten van de sollicitatievaardigheden. Voor elk persoon ligt dit anders. Sommige mensen hebben ondersteuning nodig bij de basisvaardigheden zoals het maken van een CV en sollicitatiebrief. Anderen beschikken over goede vaardigheden en hebben meer behoefte aan het bespreken van een sollicitatiestrategie en gevorderde gespreksvoering. Daarnaast is er aandacht voor het solliciteren met een beperking en op welke wijze het gesprek met een mogelijke werkgever aangegaan kan worden. Wij zullen per traject nagaan waar de behoefte ligt en trainen de persoon in het eigen maken hiervan.
Werk zoeken
De meeste aandacht van het traject gaat uit naar het zoeken van passend werk. Hierin ondernemen wij diverse acties door mee te zoeken naar passende vacatures of stellen iemand binnen ons bedrijvennetwerk voor. Wij verwachten van de persoon zelf ook diverse acties. Een werkgever wil namelijk zelf bepalen of een persoon binnen hun onderneming past. Tijdens deze module bewaken we gezamenlijk de voortgang, ondersteunen we bij het schrijven van de brieven en het voeren van gesprekken.
Persoonlijke begeleiding
In de persoonlijke begeleiding is er aandacht voor alle vragen omtrent Wet Verbetering Poortwachter en WIA. Daarnaast ondersteunen wij de werknemer in deze module om de belastbaarheid zo optimaal mogelijk te krijgen.
Hierbij kan o.a. gedacht worden aan:
- Therapeutische gesprekken bij psychosomatische en psychosociale klachten.
- Coachende gesprekken voor het aanleren van nieuwe vaardigheden.
- Ontwikkelingsgerichte begeleiding bij het vergroten van de regie over het eigen leven.
- Medische fitness bij het verbeteren van de conditie en ondersteuning bij herstel.
- Rouwverwerking bij scheiding, verlies of afscheid nemen.
Nazorg
Zodra iemand een baan gevonden heeft, kan deze gebruik maken van de nazorg. Dit zijn enkele persoonlijke gesprekken waarbij het functioneren in de nieuwe baan centraal staat.
Wanneer kan een traject starten?
Vanwege de Wet Verbetering Poortwachter is het van belang om binnen 4 weken na de uitkomst van het arbeidsdeskundig advies een re-integratietraject te starten. Het is dus belangrijk om gedegen en snel te handelen. Zodra de werkgever belt voor het inzetten van een traject, proberen wij binnen enkele dagen contact te leggen met de werknemer. Tijdens dit contact spreken we af wanneer de intake kan plaatsvinden. Meestal is dit in de daarop volgende week.
Hoe lang duurt een traject?
Het spoor 2 traject bij Link@work kenmerkt zich door veel persoonlijk contact afgewisseld met opdrachten waar de persoon direct mee aan de slag kan. Meestal wordt gekozen voor een traject van 6 of 9 maanden. Het is mogelijk om middels een extra module het traject tot een jaar te verlengen.
Neem gerust contact op als je nog vragen hebt of iemand wilt aanmelden.
Wat onze werkgevers zeggen.
Ik beveel Inge van harte aan. Ze heeft met grote zorg een gecompliceerd en gevoelige traject aangaande een personeelslid van mij opgepakt. Ze heeft op een professionele manier veel tijdrovend werk van mij overgenomen. Haar stijl van werken, gericht op het individu spreekt me zeer aan.
Wij zijn tevreden met de uitvoer van 2e spoor trajecten door Link@work. Ze werken heel persoonlijk en betrokken. Ze ondernemen veel concrete acties en doen samen met de kandidaten veel sollicitaties. Ze zetten daarbij ook hun eigen netwerk in.
Direct vanaf het begin doortastend en accuraat. Zelfs in een situatie waarbij wij als werkgever geen contact meer hadden met de re-integrerende werknemer, wist Inge van Oers alles in goede banen te leiden. Hierdoor zijn alle partijen tevreden gesteld, en zijn we tot een mooie re-integratie bij een andere werkgever gekomen.