Loopbaanbegeleiding.
Bij loopbaanbegeleiding ga je samen met een adviseur aan de slag met een vraag op het gebied van je loopbaan.
Dit kan te maken hebben met het werk dat je reeds uitvoert of met de wens jezelf verder te ontwikkelen om een stap voorwaarts te zetten. Het kan ook te maken hebben met (opnieuw) uitvinden wat bij je past.
Veel gestelde vragen
Als je een vraag hebt over je loopbaan, hoeft er niet altijd een adviseur aan te pas te komen. Als je wel met een adviseur in gesprek wil gaan, kan het fijn zijn om je vraag vast helder te hebben voordat je met elkaar in gesprek gaat. Als je op deze site terecht gekomen bent, is de kans groot dat je al begonnen bent aan je zoektocht.
Als je zoektocht gericht is op beter functioneren in je huidige baan, zou je kunnen starten met het goed doornemen van je functieprofiel. Je kunt voor jezelf beschrijven waar je goed in bent en wat je zou willen leren. Ga met een collega en/of leidinggevende in gesprek om na te gaan hoe zij jou zien in de functie. Ga na wat je zou willen bereiken, stel een doel en bedenk hoe je deze kunt behalen.
Als je zoektocht gericht is op het vinden van een nieuwe loopbaanrichting, zou je op internet op zoek kunnen gaan naar diverse loopbaanvragenlijsten. Zij geven vaak een idee over de richting die bij je past. Ook kun je gaan zoeken naar uitleg over diverse functies. De nationale beroepengids is hier een goed voorbeeld van. Als je een leuke functie gevonden hebt, zoek daar dan wat meer informatie over. Probeer bijvoorbeeld met iemand in contact te komen die deze functie uitvoert.
Een beroepskeuzentest is een vragenlijst die jij zelf invult en waarin je vragen beantwoordt over jouw interesses, gedragsvoorkeuren en vaardigheden. De antwoorden die jij zelf gegeven hebt, worden verwerkt en komen in een advies te staan. Dit maakt dat voor veel mensen de uitslag niet heel verrassend is.
Toch is het voor veel mensen wel prettig om een vragenlijst in te vullen, omdat dit een overzicht geeft van het soort werk wat je aanspreekt. Ook wordt er vaak omschreven welke bedrijfscultuur en welk bedrijfsprofiel bij je past. Dit maakt het zoeken naar nieuw werk een stuk makkelijker.
Er zijn veel verschillende beroepskeuzetesten. Van gratis testen die op internet te vinden zijn tot hele uitgebreide assessments die door psychologen worden afgenomen.
Bij ons kun je de volgende beroepskeuzetesten, vragenlijsten en loopbaanspellen tegen komen:
- De loopbaanverkenner van Matchcare. Een uitgebreide vragenlijst die een persoonlijk profiel laat zien, dat je met heel veel verschillende functies kunt vergelijken.
- Het Functielab van Jobport. Dit is een programma dat op basis van jouw FML en opleidingsniveau laat zien welke beroepen je nog wel uit kunt voeren.
- Algemene loopbaanvragenlijst waarin rekening gehouden wordt met je opleidingsniveau en persoonsprofiel. Hierin wordt gekeken of je vooral mensgericht wilt werken of bijvoorbeeld taakgericht. Of je graag duidelijke structuur hebt in je werk of dat je ondernemend bent.
- 360* feedback. Hierin stellen we gezamenlijk vragen op waar jij een antwoord op wilt hebben, die gaan over jouw huidige functioneren. Deze vragen kun jij zelf beantwoorden en worden ook voorgelegd aan diverse mensen in je omgeving. Dit is vaak handig om er achter te komen in hoeverre je bepaalde vaardigheden beheerst.
- Wij hebben diverse spellen die op speelse wijze een beeld kunnen geven over hoe je in werk staat en wat er belangrijk is in een eventuele andere baan/functie. Denk hierbij aan: het werkplezierspel, kwaliteitenspel, inspiratiespel, lekker blijven werkenspel en diverse associatiespellen.
Een werkervaringsplaats is een werkplek waar je geen loon voor ontvangt en wat je voor een bepaald doel inzet. Dit kan zijn omdat je al een tijd geen werk meer hebt en graag uren op wilt gaan bouwen. Een ander doel kan zijn dat je na wilt gaan of een functie bij je past of omdat je je CV wilt versterken.
Vaak wordt een werkervaringsplaats ingezet in combinatie met een begeleidingstraject. Dit kan een traject vanuit het UWV zijn als je geen werk hebt, bijvoorbeeld: ‘werkfit traject’. Het kan ook een begeleidingstraject zijn welke je werkgever bekostigd, bijvoorbeeld: outplacement of tweede spoor.
We gaan dan gezamenlijk in gesprek met een werkgever om afspraken te maken over het doel van de werkervaring en over welke taken je uit zou kunnen voeren. Hoewel de duur van de werkervaringsplaats kan verschillen is het meestal een periode van 6 weken met een mogelijke verlenging van 6 weken.
Een proefplaatsing is een mogelijkheid voor jou en je toekomstige werkgever om er achter te komen of het werk wat aangeboden wordt ook daadwerkelijk bij je past. Meestal duurt een proefplaatsing 2 maanden. Je behoudt je uitkering van het UWV voor deze maanden en gaat al wel aan het werk. De werkgever moet de intentie hebben om je na deze twee maanden in dienst te nemen voor minimaal 6 maanden en het aantal uren per week wat je tijdens de proefplaatsing gewerkt hebt.
Je kunt het formulier ‘proefplaatsing’ vinden op de site van het UWV. Daar staan tevens alle voorwaarden waar je aan dient te voldoen.